The existing historic Carriage House fills the lot on the ground floor, making a large space 24’ x 76’ with very limited access to light and air. To transform this into an inspiring residence, three strategic openings are made to allow light and air to permeate the spaces of daily living.

The concept design leaves intact all historical exterior elevations and roof profiles, maintaining the Landmarks integrity of the structure, while at the same time transforming the living spaces into light-filled open rooms fitting to the daily lifestyle of a young family in the 21st Century.

 

Located on the banks of the Harlem River, the Bronx Children's Museum aims to engage children with the connectivity of urban culture and the natural world. We aim to catalyze the site's position between city grid and tidal river with a Museum Architecture of organic flow inside the rectangular frame of the existing historic powerhouse - a new kind of space unlike the city's cellular rooms and street grids, connecting to the geometry and experience of the natural landscape and waterfront.

Currently under construction.

Competition Proposal
O'Neill McVoy Architects + NV/design.architecture

Sited on the Waterfront facing Manhattan at the south entrance to Brooklyn Bridge Park, the Pier Six HARBOR PAIR offers potential for a new model of urban living. Our design forms a coupled pair of buildings each manifesting the unique potential of its position on the harbor, in the park and alongside the adjacent neighborhoods to maximize the residents’ contact with the water, horizon and landscape. The buildings honor their public dimension with porous profiles on the skyline and a publicly accessible roof top space for all to enjoy the panoramic views from this special position within New York City.

A 1920's Midtown 11 story loft building on 5th Avenue is transformed into an open collaborative work space in three parts: a new cloud-like Lobby space giving airy separation from the busy street; open office floors with only translucent glass screens set inside the original structural frame; a rooftop social deck and thin-steel framed glass penthouse sitting lightly on the heavy masonry building offering shifting views of the skyline.

In construction.

Rather than an addition, our concept was for a thin, linear-framed garden pavilion set in contrast to the heavy masonry brownstone. The 19th century brownstone remains exactly as it was while the new pavilion, with kitchen and informal social space, sits alongside, up against the original backyard wall with no mediating connection, transforming the house's daily use without changing its architecture. Entering the pavilion from the house's parlor floor feels like stepping into the garden. The hybrid wood/steel framing members form a lattice-like structure open to the changing seasonal landscape of Brooklyn rear yards.


The 16’ wide, 140 year-old row house is transformed by selectively stripping away historic layers and adding back new details in contrast to the old. Each detail results from a single idea acting on one material: folding aluminum discs into spherical light fixtures; water-jet cutting weathering steel panels with shifting foliage-shadow patterns to make a fence; perforating a tapered plywood box with the same pattern; punching and bending raw steel sheet for cabinetry.



Bibliography Section Article Bibliography Section Catalog Bibliography Section Web Link PDF icon displayed by thumbnail Sold Dot