Clinton Hill Courtyard House
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Concept - Three Light Volumes

The original historic Carriage House filled the 24’ x 76’ lot floor with very little light and air. Three Light Volumes are subtracted from the structure to transform it into an inspiring residence, opening up all the spaces of daily living to light and nature.

O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Building section with concept model
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Living and Dining Room

A new Sky Volume cuts through the second floor illuminating the adjacent Library and the loft-like Living Room below.

Photograph by Michel Arnaud.
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Garden and Kitchen

Photograph by Michel Arnaud.
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Living and Dining Room

The boundaries between interior and exterior are porous in this hybrid loft/courtyard/rowhouse; the living spaces focus inward to the Light Volumes, which in turn open out to garden and sky.

Photograph by Michel Arnaud.
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Building Plans
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
View from garden

A Light Garden is carved into the one-story wing, bringing light and nature into the core of the house. The Living Room, Kitchen, and Girls’ Bedroom are centered around the Garden, joined through the mahogany-framed sliding glass walls. The garden opens up to the Roof Terrace above connecting all social spaces of the house.

Photograph by Michel Arnaud.
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Roof deck and garden
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Garden Corner Detail
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Stairwell
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Stairwell

Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Pattern in stairwell created by the light from skylight
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Atrium and skylights from the library
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Light at different times of year

Two squares of skylight project the sun’s path across the white-stained plywood surfaces of the cubic volume, amplifying seasonal and diurnal variation. The suspended volume branches to give light to the master bedroom, and extends down into the Living Room along the stair, hanging the steps. The stair wall is perforated with 1” holes, perpendicular at eye height and at radiating angles up and down for shifting views.
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Michel Arnaud
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House
Epiphany Skylight in Bathroom
O'Neill McVoy Architects Clinton Hill Courtyard House


Photograph by Gustav Hoiland
Bibliography Section Article Bibliography Section Catalog Bibliography Section Web Link PDF icon displayed by thumbnail Sold Dot